Bewoners en gebruikers verlangen naar kwalitatief goede gebouwen, met uitstekende brandveiligheid en laag energieverbruik. Om de kwaliteit en veiligheid van gebouwen te waarborgen en het bouwproces te verbeteren is de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd (Wkb). De Wet Kwaliteitsborging is vanaf 1 januari 2024 ingegaan en de veranderingen worden in stappen doorgevoerd. Vertex ondersteunt u als vooraanstaande kwaliteitsborger bij de implementatie van deze wet.
Meer toezicht in de bouw via de Wet Kwaliteitsborging
De Wet Kwaliteitsborging zorgt voor strenger toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende regels houden. Dit is essentieel voor bewoners en gebruikers die kwalitatief goede gebouwen willen, bijvoorbeeld met goede brandveiligheid en laag energieverbruik.
Toepassing in fases
De Wet Kwaliteitsborging is per 1 januari 2024 ingegaan en wordt stapsgewijs ingevoerd. Naar verwachting zullen de veranderingen uit de Wet Kwaliteitsborging tot 2028 alleen voor nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken gelden (o.a. eengezinswoningen, kleine bedrijfspanden). Vanaf naar verwachting 1 juli 2025 volgen de verbouwingen van eenvoudige bouwwerken. Dit stapsgewijze proces stelt bouwbedrijven en gemeenten in staat om geleidelijk ervaring op te doen met het nieuwe toezicht in de bouw.
Doelstellingen van de Wet Kwaliteitsborging
Het belangrijkste doel van de Wet Kwaliteitsborging is om het aantal gebreken bij nieuwbouw en verbouw te verminderen. Door striktere kwaliteitscontrole door bouwbedrijven, kunnen constructiefouten, brandonveilige situaties en onvoldoende isolatie voorkomen worden. Dit leidt tot minder herstelkosten en een hogere bouwkwaliteit. Daarnaast besparen bouwbedrijven op herstelkosten van bouwfouten, en wordt het werk van kwaliteitsborgers, zoals Vertex, efficiënter.
Belangrijkste veranderingen
Met het ingaan van de nieuwe wet veranderen er een aantal zaken. Wij zetten de 5 belangrijkste veranderingen op een rijtje:
- Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen tijdens het ontwerp en op de bouwplaats.
- De aannemer wordt aansprakelijk gesteld voor alle gebreken die hij veroorzaakt. Klanten kunnen de aannemer dwingen om fouten te repareren, zelfs als deze later worden ontdekt.
- Aannemers moeten klanten informeren over hun verzekeringen tegen faillissement en risico’s op schade en gebreken.
- Klanten kunnen 5% van het bouwbedrag bij de notaris parkeren, die het bedrag pas uitkeert als alle gebreken zijn verholpen.
- De gemeente kan de bouw stilleggen als er problemen worden gesignaleerd door de kwaliteitsborger of de gemeente.
Dé kwaliteitsborger voor bouw en infra
Heeft u vragen over de Wet Kwaliteitsborging of wilt u weten hoe Vertex u kan helpen met kwaliteitsborging? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om u te begeleiden en te zorgen dat uw bouwprojecten voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.